Dedicatòries

“La mamà -com diuen les filles de Conxita Badia – era fora de sèrie”. Un tòpic? Un simple amor filial? És evident que quan comences a mirar capses, calaixos, retalls de diari, cartes, llibres i discos, i veus que aquesta afirmació és compartida per músics, crítics, escriptors, alumnes i públic, és que de tòpic no en té res. Conxita Badia era una artista fora de sèrie. Val la pena recordar-ho o descobrir-ho a través dels pensaments de personalitats tan autoritzades com Felip Pedrell, Pau Casals, Manuel de Falla, Alberto Ginastera, Montserrat Caballé i tants altres.

_____________

“… Pura y luminosa voz del mediterraneo.”

ALBERTI, Rafael

“A Conxita Badia, la gran artista y extraordinaria persona y entrañable amiga”

ANDERSON, Marian

“Es una de las artistas musicales del siglo y todos aquellos que hemos tenido el privilegio de sentir su voz y conocer su arte inimitable, le seremos deudores para siempre.”

ARRAU, Claudio

“Conxita Badia és la Música. No necessitava indicacions. Entenia la música tal com era. I el compositor sentia la música tal com la podia imaginar idealment. Això és el secret i això no és donat a tothom.”

BONET, Narcís

“Un art si élevé, si pur et si intense.”

BOULANGER, Nadia

“Era única, única, tots els monuments que se li fessin serien pocs i si jo serveixo per deixar empremta, la que haig de deixar és la d’ella.”

CABALLÉ, Montserrat

“Conxita, el piano l’enyora, i jo també.”

CAMBÓ, Francesc

“Tot el que he escrit per a veu de soprano ha sigut pensant en tu. Tot, doncs, et pertany.”

CASALS, Pau

“Para Conxita Badia, que adivina lo que el músico ha pensado, y hasta lo que no ha pensado!”

CASTRO, Juan José

“Faire d’une voix au timbre enchanteur, un instrument docile à toutes les exigences de la musique et passer, d’une égale aisance et d’un semblable bonheur, de l’interprétation raffinnée de Mozart et Schubert à la mise en valeur vivante et colorie des mélodies espagnoles de notre temps”

CORTOT, Alfred

“Toca el piano, ¡me recuerdas tanto a Enrique! [Granados]”

“Para Conchita Badia, pensando en su canto admirable, al que tanto debo. Su amigo de verdad.”

FALLA, Manuel de

“Conxita Badia o l’alegria; perquè ella sent al cantar una alegria tan intensa que és impossible no participar d’ella al escoltar-la.”

“Mai com aquesta vegada he sentit la bellesa de les nostres cançons de Catalunya i la dolcesa de la paraula catalana com en boca de la nostra Conxita en aquesta terra de músics divins. Serà un record inesborrable!”, Carta de Gerhard a Casals, Viena 1932

GERHARD, Robert

“Gran artista y querida amiga, Conxita simboliza una gran epoca del arte contemporaneo y de la vida musical argentina.”

“Fue un delirio! Tocó y cantó Granados como una enamorada de veinte años.”

GINASTERA, Alberto

“Vine tu i les cançons!”

Amb aquesta nota, Enric Granados avisava a Conxita Badia quan necessitava la seva veu.

GRANADOS, Enric

“Mis canciones las hacía como un sueño, era fantástica, una gran artista, una gran musica. No había que explicarle nada, ella me lo explicaba a mi lo que yo había escrito, y fue ella quien me dió la idea de finalizar con una vocalización La rosa y el sauce.”

GUASTAVINO, Carlos

“Sois tan gran pianista como excelente cantante.”

KEMPFF, Wilhelm

“Si mai Jesús us hagués sentit cantar la Cançó de Maria, voldria tornar a ser infant i tornar a passar el calvari per tal de sentir-se bressat al so inefable de la vostra veu”

LAMOTE DE GRIGNON, Ricard

“Els seus valors humans es reflecteixen en la seva interpretació de la música: honestedat, espontaneïtat i veritat, les qualitats que només es troben en els grans músics de la història.”

“A tu, que ets el més proper que ens queda del nostre Granados”

LARROCHA, Alícia de

“L’art inconfusible de la tan admirada, estimada i enyorada Conxita Badia. Un art inconfusible del qual, malauradament, es conserven molt pocs testimonis documentals sonors que puguin fer reviure, en uns el punyent record de d’aquell extraordinari encís que creaven les seves interpretacions i que, en d’altres, poguessin fer-los descobrir la màgia interpretativa d’una cantant capaç, sempre, de comunicar amb força irresistible, tota l’emoció d’una simple frase melòdica, de crear unes atmosferes d’iridiscent lluminositat, i d’arribar a commoure les fibres més íntimes i profundes de tots els oients.”

MARTORELL, Oriol

“Sou tant bona pianista com cantant!”

MENUHIN, Yehudi

“Conxita Badia fa de les meves Canciones negras una creació difícilment imitable. El domini de l’expressió li permet lliurar-se amb vehemència a l’obra sense trahir el seu rigor de construcció. Així la seva veu és emotiva i serena a la vegada, intensa de color, igual que clara de timbre. És, en fi, la veu i el temperament que els compositors busquen sense trobar-lo quasi mai”.

“Conxita Badia havia nascut per cantar. Donava la benvinguda cantant, s’acomiadava cantant i quan parlava semblava esforçar-se en no donar a la seva entonació un espontani, un incontenible vol líric, perquè la música semblava emanar del més íntim de la seva identitat”.

MONTSALVATGE, Xavier

“[Conxita Badia] És la millor intèrpret de les meves cançons.”

MORERA, Enric

“Més que la perfecció i més que la veritat, ets la música mateixa.”

NIN-CULMELL, Joaquín

“Ningú que hagi escoltat a Conxita Badia podrà oblidar l’encant d’escoltar-la: dicció emotiva com el batec del cor; veu musical i clara com un matí; cant afinadíssim i expressiu com somniat per un músic.”

PAHISSA, Jaume

“El teu cant regenera, perquè quan em mires tot cantant, sento sadollar dintre mon pit tot mon ésser, que plora suaument i consolat. No sé per què et diuen Conxita. No vull dir-t’ho més, car tu ets Concepció, que tot el que passa pel verb del teu cant esdevé manifestació d’art.”

PEDRELL, Felip

“Constituía un verdadero regalo oírle sus interpretaciones de Granados, que ella había aprendido de la misma voz del autor.”

RODRIGO, Joaquín

“La raó per la qual he trobat tan extraordinària la vostra interpretació dels meus lieder és perquè vós sabeu cantar melodies. I pensar que cal anar tan lluny per trobar una intèrpret de melodies!”

SCHÖNBERG, Arnold

“A la més perfecta liederista que jo hagi mai sentit, Conxita Badia. Oïnt-la hom es pregunta, els àngels cantaran amb tanta perfecció…?”

VIÑAS, Francesc

“L’art de Conxita és d’una franquesa tota plena d’encís, d’aquell encís de les coses que assoleixen una mena de perfecció que es confon amb la naturalesa.”

VIVES, Amadeu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s