El 14 de novembre: la data que va marcar la vida de Conxita Badia

És d’una d’aquelles coses que roman un misteri, o simplement el destí: a la Conxita, tot li passava el 14 de novembre. Per començar, va néixer el 14 novembre de 1897 (avui faria per tant 115 anys). El 14 de novembre de 1938, va fer el primer concert a l’Argentina, país on acabaria passant l’exili.

Al cap d’uns anys, un 14 de novembre, el de 1946, mor un dels seus grans Mestres, Manuel de Falla, de qui tot just s’acaba d’acomiadar abans de tornar a Catalunya. “Debe de ser el destino“, li diu ella abans de marxar. “Al destino no hay que provocarlo“, li replica Falla. “Yo seguiré viviendo aquí o en cualquier parte de América (…). Adiós, Conchita. Hasta que volvamos a vernos. Y si no, en lo eterno“.

El de 1947, va fer el primer concert oficial a Catalunya, després de 10 anys d’exili. Aquell concert fou al Palau de la Música Catalana. Hi interpretava “La Rosa als Llavis, d’Eduard Toldrà; el cicle de cançons que el 1936 guanyà el premi Albéniz de composició de la Generalitat de Catalunya, l’últim concedit per la Generalitat abans de la Guerra Civil. L’obra li era dedicada, però va estar 11 anys esperant la veu que l’havia d’interpretar. D’aquell concert, avui en fa 65 anys.

Per tots aquests motius, avui que és 14 de novembre, la volem recordar, i l’homenatjarem d’aquí a una setmana al Palau de la Música Catalana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s